Catalan English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Gastronomia

vendrellxato

El Baix Penedès, una comarca a cavall entre el mar i la muntanya on, a l'hivern, és habitual de menjar el xató, l'amanida d'escarola guarnida amb bacallà esqueixat, tonyina fresca, anxoves i olives, i ben marinada amb una suculenta salsa condimentada a base de nyores i fruita seca torrada. Acostuma a anar acompanyada d'un assortiment de truites de verdures del temps.

Cal fer esment de la coca enramada amb espinacs i mongetes, o amb la variant de llom de porc o arengades a la brasa. Aquests plats, de molt de cos, demanen l'acompanyament d'un bon vi o cava de la DO Penedès.

A l'interior de la comarca, a la part més muntanyosa, hom pot tastar les graellades de carn amb rovellons -quan n'és l'època- i el civet de senglar.

Als municipis costaners hi destaca la cuina marinera, amb el rossejat i els suquets de peix, però també hi trobem productes de l'horta com els calçots o l'escalivada. Al Vendrell hi destaquen l'arròs de vinya, les favetes o l'amanida palfuriana. A la comarca, l'oli novell extra verge d'oliva arbequina, considerada com una de les millors del món, i que forma part de la DO Siurana, és el protagonista de les típiques rostades (llesca de pa torrat), acompanyades d'arengada, cansalada o llonganissa.

Entre les postres típiques anomenarem els bufats, en tot temps, i les orenetes per Quaresma. A les fassines del Vendrell es produeix el resolis, licor d'aiguardent aromatitzat amb anís o canyella, d'origen italià, que els escrits diuen que es bevia amb complaença a la cort de França. El resolis lliga molt bé amb la pastisseria dolça. Les postres a base de garrofa cada vegada són més típiques i conegudes arreu.

 

 

ENLLAÇOS D'INTERÉS

Terra i Taula – Unió de Productors i Cuiners del Baix Penedès

Gastroteca

Ruta del Xató

Enoturisme penedès, l'aroma d'una terra

DO Penedès