Catalan English French German Italian Portuguese Russian Spanish


La comarca

EL BAIX PENEDÈS

La comarca ha de qualificar-se geogràficament com a subcomarca del anomenat Gran Penedès o Penedès històric. Amb una superfície de 296,24 km², el Baix Penedès, és una de les quatre comarques més petites de Catalunya on hi viuen 100.262 habitants anomenats penedesenc -a , i la seva capital és El Vendrell.

El Baix Penedès, amb una gran dispersió de sòls urbans, comprèn una zona muntanyosa (serra del Montmell amb el municipi de la Joncosa) i una sèrie de poblacions assentades en petits turons dintre del pla intermedi, com són la Bisbal del Penedès, Sant Jaume dels Domenys, Llorenç del Penedès, Banyeres del Penedès i l'Arboç. A les planes baixes hi ha Albinyana, Santa Oliva, Bellvei i, finalment, al llarg dels 12,5 km de franja costanera hi trobem El Vendrell, Calafell i Cunit.

La gran plana baixpenedesenca, terra de pas i d'entrada de civilitzacions i cultures, és força ben comunicada. Fins i tot l'extens terme municipal del Montmell, més despoblat i escabrós, està ben trenat de carreteres i camins que porten a bells poblets com els de la Joncosa, Marmellar (actualment deshabitat) o Aiguaviva.

 

a peu pel montmellcreu monmell ball de bastons 

castellers3 calafell castell nocturn diables2