RUTES

Miradors del Baix Penedès

Aquest projecte vol donar a conèixer els atractius paisatgístics del Baix Penedès, a partir de 12 punts estratègics des d'on podrem observar el paisatge que ens envolta i els elements patrimonials que articulen la comarca.

Els miradors es poden enllaçar mitjançant una ruta senderista de gran recorregut de 113 quilòmetres i 2000 metres desnivell positiu, la qual es pot realitzar en vàries etapes en funció de les necessitats del visitant, pernoctant en els allotjaments disponibles a cada municipi.

D’aquesta manera posem en valor el paisatge, però també l’oferta hotelera, els allotjaments rurals i la gastronomia del Baix Penedès, territori on trobareu una gran oferta d’activitats culturals i enoturístiques a realitzar. Us esperem!

Mirador de l'Ermita de Sant Antoni

1

Municipi: Albinyana
Alçada: 340 metres
Accés: Situat a 50 metres al sud de l’Ermita de Sant Antoni, a 2 km del casc antic d’Albinyana.
Coordenades: Lat/long: 41.241305,1.476274.

Descripció: L’Ermita de Sant Antoni (Segle XVIII) està situada en un punt estratègic des d’on podrem observar Albinyana i el conjunt de nuclis del municipi, així com unes magnífiques vistes que abasten bona part de la comarca. Les ruïnes situades dalt del turó, prop de l’ermita, corresponen a les restes de l’antic Castell de l’Esquernosa del segle XI.

Mirador del Massís de Bonastre

2

Municipi: Bonastre
Alçada: 385 metres
Accés: Situat a la carena prop de la Clot de Bou, entre Albinyana i Masllorenç.
Coordenades: Lat/long: 41.240292, 1.457189.

Descripció: Ubicació que ens permetrà contemplar una esplèndida imatge del Massís de Bonastre i el seu entorn, el qual està caracteritzat per zones de brolles, màquies i pinedes de pi blanc amb la roca calcària com a protagonista. Des d’on podrem observar el nord del Baix Penedès i gran part del Camp de Tarragona.

Mirador Camí de Masarbonès

3

Municipi: Masllorenç
Alçada: 320 metres
Accés: Situat a 130 metres al sud del Carrer del Rosari de Masllorenç.
Coordenades: Lat/long: 41.266585,1.414025.

Descripció: Contemplarem una extensa panoràmica del nord de la comarca i gran part del Camp de Tarragona (Alt Camp i Baix Camp). Des del Tossal Gros de Montferri a l’oest fins a la Serra del Montmell, passant pel Puig, la Plana Morella i Rodonyà. En segon terme observarem les Muntanyes de Prades, Serra de Miramar i la Serra Voltorera.

Mirador de l'Ermita de Sant Miquel

4

Municipi: El Montmell
Alçada: 781 metres
Accés: Situat a 600 metres al nord de l’àrea recreativa del Montmell.
Coordenades: Lat/long: 41.330112,1.456294.

Descripció: Situats a l’espai natural protegit del Montmell-Marmellar, a la Serralada Prelitoral Catalana, observarem una espectacular panoràmica del Baix Penedès i del Camp de Tarragona (Alt Camp i Tarragonès). Pel que fa a l’ermita romànica de Sant Miquel, és del segle XI i està situada als peus del Castell del Montmell. Element catalogat com a Bé Cultural d’Interès Local.

Mirador de la Riera de la Bisbal

5

Municipi: La Bisbal del Penedès
Alçada: 192 metres
Accés: Situat a 150 metres a l’est de la carretera del Priorat de la Bisbal.
Coordenades: Lat/long: 41.281992, 1.483158.

Descripció: En aquest punt podrem observar l’entorn la Riera de la Bisbal la qual travessa la vila. Als seus voltants hi trobarem conreus mediterranis com són la vinya, oliveres, garrofers i ametllers. Pel que fa al paisatge podrem observar el Puig Francàs, El Montmell, el Puig de la Cova, el Puig Coscollar i el Puig de Vilafranca.

Mirador dels Colls

6

Municipi: Santa Oliva
Alçada: 115 metres
Accés: Situat al Carrer Flix nº1, Santa Oliva.
Coordenades: Lat/long: 41.256277, 1.553851.

Descripció: Ens permetrà contemplar gran part de la plana penedesenca, la serralada litoral (Serra Pedregosa i Massís de Bonastre) i la prelitoral (Montmell-Marmellar), articulada per la Riera de Sant Miquel i la Riera de la Bisbal. D’oest a est podem observar el nucli de Santa Oliva i el Castell, Albinyana, Les Peces, La Bisbal i la Torregassa, entre d’altres.

Mirador Torre de Guaita

7

Municipi: Banyeres del Penedès
Alçada: 190 metres
Accés: Situat al nord del Carrer Major nº16, a Banyeres del Penedès.
Coordenades: Lat/long: 41.281356, 1.578487.

Descripció: Mirador aturonat on trobem les restes de l’antic castell de Banyeres. La Torre és de planta circular i se’n conserva únicament una part, conjuntament amb les restes del castell, de l’any 938. Podrem contemplar una panoràmica del nord de la comarca: des del Massís de Bonastre, passant pel Montmell-Marmellar, fins al Castellot de Castellví de la Marca.

Mirador de l'Hostal

8

Municipi: Sant Jaume dels Domenys
Alçada: 202 metres
Accés: Situat al Carrer de l’Hostal Nou nº6.
Coordenades: Lat/long: 41.298147, 1.540823.

Descripció: Envoltats d’un esplèndid entorn agrícola, contemplarem una gran diversitat de conreus: vinyes, oliveres, garrofers, ametllers… D’oest a est podrem observar el Montmell-Marmellar, La Serra de Llobets, El Castell de Gimenelles, La Plana del Castell, el bosc de Can Pau i el nucli de Sant Jaume, entre d’altres.

Mirador de la Badalota

9

Municipi: L’Arboç
Alçada: 164 metres
Accés: Situat a l’Av. Mossèn Cinto Verdaguer, nº37 de l’Arboç.
Coordenades: Lat/long: 41.268425,  1.604861.

Descripció: La Balconada de la Badalota ens ofereix una extensa panoràmica de la depressió prelitoral catalana, on hi trobem la plana penedesenca. Els dies amb bona visibilitat podrem observar el Parc del Foix, diversos municipis de l’Alt Penedès, la Muntanya de Montserrat, La Mola, i fins i tot el Montseny.

Mirador de la Carrerada de Santa Coloma

10

Municipi: Cunit
Alçada: 167 metres
Accés: Situat al Carrer Urà nº15 de Cunit.
Coordenades: Lat/long: 41.225196, 1.645218.

Descripció: Mirador situat a la Carrerada de Santa Coloma, antic camí ramader que enllaçava Cunit i Santa Coloma de Queralt. La transhumància consisteix a transportar el ramat cap indrets més òptims per a la seva activitat en funció de l’època de l’any. Des del mirador podrem observar gran part del Parc del Foix i la comarca del Garraf, des de Cubelles fins a Sitges.

Mirador de La Talaia

11

Municipi: Calafell
Alçada: 132 metres
Accés: Situat a 500 metres al nord de la urbanització de Mas Mel de Calafell.
Coordenades: Lat/long: 41.199333, 1.590972.

Descripció: L’estratègica ubicació de la Talaia de Calafell ens permetrà contemplar una panoràmica de 360 graus de litoral Penedesenc, encapçalat pel Mar Mediterrani, des del Cap de Salou fins al Massís del Garraf. Al cim hi trobem les restes d’una antiga torre de vigilància del segle XVI. Se’n conserven els murs de fonamentació i el paviment del fons de la torre.

Mirador del Parc de Sant Vicenç

12

Municipi: El Vendrell
Alçada: 88 metres
Accés: Situat a 70 metres al sud de l’Església de Sant Vicenç, Carrer del Pou nº6.
Coordenades: Lat/long 41.203265, 1.515892.

Descripció: Des de Sant Vicenç de Calders podrem observar la serralada litoral catalana i part de la Costa Daurada. Paral·lel a la línia costanera, podrem identificar l’antiga Via Augusta la qual transcorria pel municipi del Vendrell, i que posteriorment  va esdevenir Camí Ral.

Descarregar fulletó Miradors del Baix Penedès

X