Catalan English French German Italian Portuguese Russian Spanish


Productes típics i de qualitat

resolis-01  

Amb l'objectiu que pugueu conèixer tota l'oferta gastronòmica singular que us ofereix el Baix Penedès, hem editat la Guia de productes típics i de qualitat del Baix Penedès, que es complementa amb la informació actualitzada sobre productors de la comarca. Tots dos materials els podeu consultar on-line aquí mateix.

Enllaç a la Guia de productes típics i de qualitat del Baix Penedès

Enllaç a la Guia de productors del Baix Penedès 

 

  

 

Gastronomia

Alguns dels productes destacats d'aquesta zona són:

  • Xató

És un plat popular fet a base d’escarola, salsa arromescada i altres ingredients. Els restaurants integrats en la Ruta del Xató l’ofereixen durant l’hivern.

  • Oli d'oliva DO Siurana i la rosta

Fer la rosta era un costum dels pagesos quan anaven a portar les olives al molí, moment en què aprofitaven per torrar una llesca de pa i sucar-la amb l’oli novell acabat de premsar.

El Baix Penedès ha recuperat aquest costum i la majoria de pobles de la comarca celebren cada any una rostada popular. En aquesta festa tothom pot gaudir de l’oli extra verge de la varietat arbequina, que és considerada una de les millors del món per la seva qualitat. S’ha de tenir en compte que forma part de la DO Siurana.

Conjuntament amb aquest primer oli, es pot tastar el vi novell, que gaudeix de la qualitat

dels vins de la DO Penedès. Cal destacar que aquests dos productes són els més representatius de l’agricultura comarcal.

Al final de la tardor se celebra, al Vendrell, la Festa del Vi i l’Oli novell, en la qual tothom pot fer la rosta acompanyada de llonganissa, cansalada o arengades.

  • Coca enramada

La coca enramada és un menjar ben típic i exclusiu del Vendrell. Està elaborada amb una base de farina i llevat. Es guarneix d’espinacs, mongetes, ceba i pebrot vermell cuit al forn, i s’acompanya de llonganissa o d’arengada. Té un origen molt antic, com totes les coques amb base de pa, que es remunta possiblement a l’edat mitjana.

  • Bufats

Els bufats són uns dolços exquisits elaborats amb avellanes, sucre i clara d’ou, que es poden trobar durant tot l’any. El seu origen data del segle passat, quan un pastisser de la vila del Vendrell els va començar a fer. Es poden trobar a les pastisseries i als forns.

  • Garrofa

Gràcies a un grup de professionals, es van aconseguir unes postres excel·lents a base del fruit d’un arbre de secà molt present a les nostres contrades, la garrofa, que sorprèn pel seu sabor.

  • Resolis

És un licor d’aiguardent aromatitzat amb anís i canyella. És d’origen italià i s’elabora de manera artesana en alguns cellers vendrellencs. Són molt adequats per acompanyar els bufats.

  • Orelletes

Són unes postres típiques que es mengen per Carnestoltes i Quaresma. Són d’una pasta molt fina feta de farina, ous, llet, llimona, sal i llevat, que es fregeix i s’ensucra. Es poden trobar a les pastisseries i als forns.

Vins i caves

El vi i el cava són dos excel·lents productes que s’elaboren al nostre municipi i a la comarca del Baix Penedès i que formen part de la regió vinícola de la DO Penedès.

Els cellers i les cooperatives ofereixen una àmplia selecció de vins i caves fruit d’una acurada selecció dels ceps de les varietats d’aquesta zona.

Per als vins blancs o caves

  • macabeu
  • xarel·lo
  • parellada
  • chardonnay

Per als vins negres

  • ull de llebre
  • merlot
  • cabernet sauvignon.

Aquest ampli ventall de raïms dóna una gran qualitat, riquesa, equilibri, aroma i graduació al vi i al cava, i els fa ideals per acompanyar la gastronomia local i tradicional de la nostra terra.

Oli

Podem diferenciar dos tipus d'oli d'oliva al Baix Penedès: la Denominació d'Origen Protegida Siurana i Torclum.

La DOP Siurana és un oli d'oliva equilibrat, molt agradable al paladar i amb fragància d'ametlla verda i poma.

La seva varietat és Arbequina en un 90%, Rojal i Morruda en un 10% i es produeix per tota la conca natural del riu Siurana i alguns municipis veïns.

Els comercialitzadors i envasadors de la nostra comarca són:

  • Ceolpe S. Coop. (Llorenç del Penedès)
  • Coop. Agrícola La Bisbal del Penedès (La Bisbal del Penedès)

Es poden diferenciar dos tipus d'olis segons el moment de la recol·lecció:

  • Afruitat: procedent d'una recol·lecció més primerenca, de color verd, amb més cos i amb sabor ametllat amarg
  • Dolç: de recol·lecció més tardana, de color groc i més fluid que l'anterior.

Torclum és una petita empresa familiar agrària situada a la Bisbal del Penedès on al llarg de vàries generacions la família Pascual i Solé s'ha dedicat a l'agricultura, explotant diferents cultius autòctons intentant dirigir l'activitat al cultiu de l'olivera.

La recol·lecció és molt primerenca, oferint com a resultat un oli afruitat excel·lent amb una tonalitat verdosa.

La producció d'aquest oli sorgeix de l'ús exclusiu de l'arbequina.

Vinagre

Al Celler Augustus Forum situat al Vendrell s'elaboren 4 varietats de vinagres:

  • Forum Cabernet Sauvignon

és un vinagre agredolç ideal per a fer servir cada dia a la cuina, per amanides, salses, fruites, gelats, postres, etc. És perfecte per a reduir-lo a foc lent.

  • Forum Chardonnay

és un vinagre suau, transparent i amb un toc dolç ideal per a peix i marisc i per a reduccions a foc lent, entre altres possibilitats.

  • Forum Merlot

és un vinagre procedent d'un vi jove, té uns colors violacis amb tons vermellosos molt intensos. Té un sabor agredolç i recorda a fruits vermells, melmelades... És ideal per donar color a les amanides, salses o reduint-lo per a les postres.

  • Flavius Reserva

és un vinagre agredolç diferent i de producció limitada amb una gran personalitat i caràcter. És ideal per a les receptes més exigents ja que donarà un sabor distintiu i únic.